Het intakegesprek is ook het aanmeld gesprek. Het is belangrijk dat u een legitimatie meeneemt wat gecontroleerd moet worden (BNS en legitimatienummer) om zo ook de verzekering te kunnen controleren. Daarnaast moet de verwijsbrief geregeld zijn (zie ook onder contact).
Het eerste gesprek is een intake gesprek waarin veel informatie gevraagd wordt over uw klachten, uw achtergrond, uw huidige leven, dingen die goed gaan, uw hulpvraag. Er wordt een voorlopige diagnose gesteld. Tevens wordt besproken of ik u wel of niet kan behandelen. Eventueel wordt gevraagd om een partner of andere belangrijk persoon mee te nemen voor een hetero-anamnese. Dit kan soms nodig zijn om ook te horen hoe de omgeving met uw klachten omgaat en eventueel advies te geven aan de omgeving.
Om de diagnose goed te kunnen stellen worden er vragenlijsten afgenomen via internet op een beveiligde site, naast een ROM vragenlijst (zie hieronder bij ROM). Soms is nog een tweede intakegesprek nodig.
In het tweede of derde gesprek wordt een advies voor behandeling gegeven en wordt een behandelplan met u opgesteld, waar wilt u aan werken, wat moet er veranderen en hoe gaan we dat doen. Dit heet indicatiestelling. U krijgt een afschrift of per email uw behandelplan toegestuurd. Dit kunt u ook gebruiken ter informatie aan uw omgeving.
Daarna start de behandeling veelal met cognitieve gedragstherapie (zie behandeling).
Tussendoor wordt er geevalueerd door met u te bespreken hoe u de behandeling vindt gaan, wordt gekeken naar de doelen of die behaald worden en eventueel tussentijdse vragenlijsten worden afgenomen. Ook wordt de therapeutische relatie en de tevredenheid besproken en daarvoor wordt een vragenlijst afgenomen, de CQi.
Aan het einde van de behandeling worden de vragenlijsten opnieuw afgenomen om te kijken of de klachten zijn afgenomen. In overleg wordt de behandeling afgesloten.
Bij toestemming wordt de verwijzer, meestal de huisarts, geïnformeerd na de intake en aan het einde van de behandeling. De huisarts krijgt bij de start van de behandeling een samenvatting van het behandelplan en na een jaar een samenvatting van de evaluatie. Bij afsluiting krijgt de huisarts een ontslagbrief. Ook u kunt een kopie hiervan krijgen. Als er een doorverwijzing nodig is, zal ik met u bespreken wat de opties zijn en u informeren en het advies in de brief aan de huisarts zetten.
Zonodig zal ik met uw toestemming met de huisarts overleggen over bijvoorbeeld diagnose, medicatie, somatiek.